Een bedrijf starten is een zeer leerzame ervaring op meerdere vlakken. De afgelopen jaren heb ik een aantal belangrijke lessen geleerd en drie daarvan wil ik graag met je delen in dit artikel. Hopelijk heb je er wat aan!

Van mijn 16e tot mijn 18e deed ik af en toe freelance design opdrachten, en daarna echt mijn werk van gemaakt. Met andere woorden: ik ben mijn bedrijf gestart. De adviezen hieronder zijn voornamelijk geïnspireerd op mijn werk als vormgever en content writer, maar zijn ook zeker toepasbaar op andere takken van arbeid. Genoeg gekletst, let’s go!

1. Durf nee te zeggen

Zeker als je net bent begonnen met je bedrijf kan het lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Het liefst neem je elke uitdaging en elke klus aan, maar pas hier mee op. Als je te veel hooi op je vork werkt kun je enorm veel stress krijgen. Daarnaast is het veel lastiger om je focus te behouden en is de kans groter dat je fouten maakt en minder goede kwaliteit levert.

Bovendien is niet elke klant een goede match met jou. Vaak merk je in het begin al snel of een klant jou ligt en of de klus die de klant aanbiedt bij je past. Durf ‘nee’ te zeggen als je het gevoel hebt dat je een klus niet aankunt, of als je merkt dat de klant geen match is.

2. Bescherm je werk en vraag aanbetalingen

Ergens in de begin jaren van mijn freelance carrière heb ik ooit voor een bedrijfje visitekaartjes gemaakt. Ik had het ontwerp opgestuurd met een klein watermerkje erop, en daarna liet de klant het afweten. Ze had die maand een mindere maand en kon het geld niet missen. Super zuur, want ik had natuurlijk tijd in het visitekaartje gestoken. Tijd die ik ook aan een andere klus had kunnen besteden.

Sinds dat moment weet ik het belang van een aanbetaling. Wees niet bang om een klant een klein bedrag te laten betalen voordat je iets doet. Als de klant de aanbetaling niet wil of kan betalen zegt dat eindelijk al genoeg. NIET DOEN.

volg-mij-start-nieuw-project (2)

Terug naar het verhaal. Een jaar later nam de persoon achter het bedrijf weer contact met me op voor een andere klus. Toen ik eenmaal daar aankwam liet ze doodleuk het visitekaartje zien dat ik een jaar eerder voor haar had gemaakt. Zonder enige schaamte vertelde ze dat haar dochter met paint het watermerkje van het kaartje had gehaald en ze sindsdien het kaartje gebruikt.

Ik was destijds een jaar of 17 en had de ballen niet om te zeggen dat dit absoluut niet de bedoeling is. Wat ik hiervan heb geleerd? Dat ik dikke vette watermerkjes door mijn ontwerpen zet voordat ik ze opstuur. Pas als de volledige betaling binnen is gaat het watermerk eraf.

3. Jij bepaalt je prijzen

Bepalen wat voor prijzen je moet vragen voor je werk of producten is lastig. Helaas kan ik je niet echt helpen bij het bepalen van je prijzen, maar ik heb één advies: vraag niet te weinig. Te vaak zie ik dat mensen veel te weinig geld vragen voor hun werk, omdat ze bang zijn dat mensen anders niet met ze in zee willen gaan. Natuurlijk moet je lekker zelf weten wat je vraagt, maar zorg dat je er genoeg aan overhoudt. Jij moet immers ook gewoon aan het eind van de maand je huur betalen en boodschappen doen.

In het begin vroeg ik veel te weinig geld voor mijn diensten. Ik woonde nog bij mijn ouders en had dus niet echt grote uitgaven. Daarnaast durfde ik ook niet echt meer geld te vragen, omdat ik het idee had dat ik dat niet kon maken met mijn leeftijd. Inmiddels weet ik dat dit bull shit is en dat je gewoon lekker de bedragen moet vragen die je wilt. Ongeacht je leeftijd. Er zijn altijd wel mensen die jouw diensten of producten het geld waard vinden. Trust me!

Heb jij ook een wijze les geleerd van het ondernemen? Of misschien wel van het bloggen? Deel het bij de reacties!

Auteur

Hi! Ik ben Anouk en mijn doel is om jou te helpen met het opzetten van een succesvolle én winstgevende blog. Mijn website staat vol tips die je hierbij kunnen helpen, en ik weet 100% zeker dat het jou ook gaat lukken. Succes en veel leesplezier!

9 reacties

  1. Wat een handige tips! En wat een rot streek zeg met die visitekaartjes, achter af gezien kun je daar veel van leren maar op zo'n moment lijkt me dat echt vreselijk.

    • Ja dat was zo suf! Helaas stond ik als 17-jarig broekkie nog niet sterk genoeg in mijn schoenen om een volwassene daarop aan te spreken. Als ik er nu aan terug denk kan ik er gelukkig wel om lachen haha,en heb er een mooie les van geleerd!

  2. Goed artikel! Echt belachelijk met dat visitekaartje. Ik snap dat je niet zo goed wist wat te zeggen. Is toch ook belachelijk?! Ik bestel trouwens ook vaak op Etsy van "local artists", een stuk leuker dan een kaartje van de Bruna!

    • Haha ja en het stomme was nog wel dat ze niet eens door had dat het echt niet kon! Ik vind bestellen op Etsy ook leuk! Is vaak een stuk origineler dan de dingen die je in de winkel kunt kopen. 😀

  3. Wat ontzettend stom van dat visitekaartje zeg! Ik werk ook voor klanten op design vlak. Ik laat ze een offerte ondertekenen, een bedrag aanbetalen en bij voorbeelden zet ik het ontwerp klein in pdf (zodat het dus niet gebruikt kan worden). Dus ja, ik heb deze lessen ook al geleerd (helaas).

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.