Het opzetten van een blog is niet zo lastig. Je registreert een domeinnaam, je schaft hosting aan en je knalt er WordPress op. Klaar! Of toch niet.. Nadat je een blog hebt gemaakt begint pas het echte werk. Het blogwereldje kan ongelooflijk intimiderend zijn, maar gelukkig kun je jezelf voorbereiden. 

1. Denk goed na over de naam

Ik snap dat je niet kunt wachten met het maken van je blog, maar denk eerst heel erg goed na over de naam die je gaat gebruiken. Past het bij je onderwerp? Is het niet te beperkend? Is het makkelijk te onthouden? Is het makkelijk te schrijven? Vind je het zelf wel leuk? Denk je dat de naam nog leuk is over 10 jaar? Hoef je je niet te schamen als je zakelijke contacten hebt?

Dit zijn slechts enkele vragen die je jezelf moet stellen voordat je een naam registreert. Zelf heb ik ooit de fout gemaakt een naam te kiezen waar ik niet goed over had nagedacht. Ik had het in een opwelling bedacht en meteen geregistreerd. Hoewel de naam zelf helemaal niet verkeerd was, vond ik het persoonlijk helemaal niet leuk. Ik stoorde me en vond dat het niet bij mij paste.

Gelukkig kun je natuurlijk altijd de naam van je blog veranderen, maar houd er rekening mee dat dit geen lichte beslissing is. De kans is groot dat je bezoekers kwijtraakt en met een beetje pech begin je weer helemaal onderaan. Je kunt beter een maand bezig zijn met het bedenken van een naam, dan hem uiteindelijk moeten veranderen!

2. Bloggen kost veel tijd

Als ik weleens vertel dat ik 4 uur bezig ben geweest met het schrijven van een artikel, word ik gek aangekeken. Hoe kan dat nou? Een artikeltje heb je wel binnen een uurtje af toch? Ehh.. soms wel en soms niet. Er kan echt heel veel tijd in een artikel gaan zitten.

En met schrijven alleen ben je er nog niet. Je moet afbeeldingen zoeken, foto’s maken, je berichten SEO-vriendelijk maken, social media updaten, reacties bijhouden.. en zo kan ik nog meer activiteiten opnoemen. Natuurlijk verschilt het heel erg per artikel, maar houd er rekening mee dat er veel tijd in kan zitten. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

3. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

Er zijn maar weinig beginnende bloggers die meteen fantastische kwaliteit leveren. Helaas is niet iedereen een geboren schrijver. Verwacht dan ook niet dat je artikelen in het begin helemaal geweldig zullen zijn. Als ik terug kijk naar de eerste artikelen die ik ooit heb geschreven schaam ik mijn ogen uit mijn kop. Wat een verschrikking..

Voel je niet rot als je het gevoel hebt dat je artikelen niet zo goed zijn. Zet je perfectionisme aan de kant en ga gewoon bloggen. Je wordt vanzelf beter! Oefening baart kunst en hoe meer je blogt hoe beter je artikelen worden. Je ontwikkelt handigheidjes en je ontdekt vanzelf wat wel en niet werkt. Trust me!

4. Wees jezelf

Het internet barst van de alter ego’s. Niet zo gek, want je kunt helemaal anoniem je gang gaan. Je kunt jezelf veel interessanter en leuker voordoen dan je bent. Ineens kun je die persoon zijn die naar de meest geweldige feestjes gaat, die de mooiste en duurste spullen heeft en dé perfecte relatie. Kortom: perfectie!

Maar wat schiet je ermee op? Je zult ongetwijfeld een hoop aandacht krijgen, maar of je daar nou echt gelukkig van wordt.. Wees gewoon jezelf. Zo wordt bloggen een stuk makkelijker en kun je pas echt goede artikelen leveren. En leugens.. die kunnen alleen maar uitkomen. En als dat gebeurt sta je goed voor lul. Heb er vertrouwen in dat de echte jij ook leuk en interessant is. Iedereen is uniek en dat is wat ons mensen en onze blogs zo tof maakt!

5. Niet kopiëren!

Wat je ook doet: kopieer nooit teksten van anderen. Ze zeggen weleens ‘Beter goed gejat, dan slecht bedacht!’, maar dat geldt niet voor bloggen. Het is niet alleen heel sneu als het uitkomt, het is ook nog eens heel erg rot voor de blogger van wie je kopieert. Er is ongetwijfeld tijd en moeite in het artikel gestoken en als anderen met je teksten aan de haal gaan is dat echt geen pretje. Heb je geen inspiratie? Lukt het niet om een artikel te schrijven? Plaats dan niks. Of check even dit artikel met 15 artikel ideeën of deze met maar liefst 70 artikel ideeën!

6. Niet iedereen vindt je blog leuk

Hoe vervelend het ook is: niet iedereen zal je blog leuk vinden. En dat is natuurlijk helemaal geen probleem! Smaken verschillen nou eenmaal. Het probleem is alleen dat jij je als blogger in een kwetsbare positie bevindt. Op het internet kan namelijk iedereen anoniem reacties achter laten. Reacties met haat? Die zullen ongetwijfeld komen.

Je bent trots op je blog en als iemand dat afkraakt zakt de grond onder je schoenen vandaan. Het voelt verschrikkelijk, maar probeer je te distantiëren van haters. Probeer je te richten op alle positieve reacties die je krijgt en laat alle vervelende reacties links liggen. Tenzij ze feedback bevatten, want die reacties kunnen je juist verder helpen. En wat je ook doet.. blijf doen wat je leuk vindt!

Het lijkt haast wel alsof ik het bloggen uit je hoofd probeer te praten, maar dat is absoluut niet het geval hoor haha! Bloggen is geweldig, maar het heeft uiteraard ook zijn mindere kanten. Als je je hier goed op voorbereidt, kan het alleen maar meevallen en zul je meer plezier beleven aan het bloggen. Succes!

Auteur

Hi! Ik ben Anouk en mijn doel is om jou te helpen met het opzetten van een succesvolle én winstgevende blog. Mijn website staat vol tips die je hierbij kunnen helpen, en ik weet 100% zeker dat het jou ook gaat lukken. Succes en veel leesplezier!

7 reacties

  1. In de eerste tip kan ik me goed vinden. Ik ben twee keer van naam veranderd, maar het voordeel was dat ik toen mijn blog als dagboek gebruikte. Volgers boeiden me niet echt veel, haha, al vond ik de reacties wel leuk. De eerste naam (holdmecloser) kwam uit een liedje van Vanessa Hudgens en dit paste toen ik jong was bij me, later ging ik over op daily-anouk… maar toen twijfelde ik al tussen nouk-san en hier ben ik niet veel later op over gegaan. Het zegt niks over mijn onderwerp, maar het is wel ik. Iedereen weet dat ik het ben en tot nu toe is de naam ook nergens geregistreerd als ik er niet op zit (wat ik heb kunnen ontdekken)!

  2. Goede tips! Het is als beginnende blogger best moeilijk. Merk ik zelf ook. Je krijgt nog bijna geen lezers en je moet alles updaten. Maar het is het wel waard!

  3. Leuk artikeltje voor beginners. Stuk voor stuk ook hele belangrijke tips waar ze zeker goed rekening mee moeten houden. Ik had verder nog een opmerking of eerder gezegd een vraag.. En voor de duidelijkheid: dat is niet om je aan te vallen hoor!! 🙂

    Maar het valt me op dat je geen bronvermelding naar de stockfoto's maakt. Ik weet niet of dat bij gratis stockfoto's niet nodig is, maar ik doe dat altijd wel dus daarom viel het mij op. Ik vroeg me dus eigenlijk af of dat nu wel of niet moet bij gratis stock foto's? Maar dat weet jij denk ik beter dan mij! 🙂

    • Goede vraag! Ligt er aan van welke site je ze gebruikt. Soms moet het wel, soms niet. Het is dus goed om altijd even de voorwaarden te lezen voordat je een foto gebruikt! 🙂

  4. Ik ben ondertussen al een jaar bezig met m'n huidige blog, maar ik leer nog steeds bij. Dankzij de vele tips die 'k lees uiteraard 🙂

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.