Sinds een paar jaar heb ik het geluk dat ik thuis kan werken. Dat heeft een aantal leuke voordelen, maar het is tegelijkertijd ook een behoorlijke uitdaging. In dit artikel geef ik 7 tips hoe je zo productief mogelijk thuis kunt werken. 

Creëer een werkplek

Je kunt natuurlijk werken terwijl je op de bank zit, maar heel productief is het niet. Het is aan te raden om een aparte werkplek te creëren in huis. Het liefst in een aparte kamer zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Zorg voor een goed bureau en misschien wel het belangrijkst: een goede bureaustoel. Je zult waarschijnlijk heel wat uurtjes doorbrengen in je stoel, dus een goede stoel is zeker geen overbodige luxe.

Weg met afleidingen

Wil je echt goed kunnen werken? Schakel dan even alle notificaties uit. Even geen telefoontjes en geen Whatsappjes. Tegenwoordig zijn we (overdreven) veel bezig met onze telefoon, waardoor we constant afgeleid zijn. In het begin lijkt het misschien een beetje eng, maar geloof me als ik zeg dat je echt wel even een paar uurtjes zonder mobiel kunt.

Verder is het ook verstandig om te zorgen dat je geen personen in de buurt hebt die je lastig kunnen vallen. Spreek met je huisgenoten/partner/gezinsleden af dat je gaat werken en liever niet gestoord wilt worden. Ze kunnen echt wel even zonder je! En dat je beter geen TV kunt kijken tijdens het werken hoef ik je vast niet te vertellen.

Zorg voor werktijden

Maak een schema voor jezelf en plan tijden in waarop je kunt gaan werken. En houd je aan die uren! Werk je al wat langer thuis? Dan ken je vast het volgende probleem wel..

Veel mensen uit je omgeving denken dat je de hele tijd niks te doen hebt. Je zit immers thuis en als je wel wat te doen hebt dan kun je dat vast wel verschuiven. Je bent tenslotte eigen baas! ‘Ga je even mee naar de stad?’ ‘Kan ik zo langskomen om gezellig te kletsen?’ Dergelijke vragen krijg je ongetwijfeld weleens.

Hoe gezellig dat ook is: wees streng en handhaaf je werktijden. Als je deze uren voor een baas zou werken zou je er ook niet onderuit kunnen komen. Geef aan dat je aan het werk bent en later wel tijd hebt om iets gezelligs te doen.

Kleed jezelf aan

Als je thuis werkt zou je de hele dag in je pyjama kunnen blijven zitten. Super comfy, maar toch niet zo ideaal als het lijkt. Als je ’s ochtends lekker doucht en je aankleedt, voel je je veel frisser en dat komt je productiviteit ten goede. Deze tip maakt voor mij het grootste verschil van allemaal. Als ik dit niet doe ben ik echt véél minder productief en voel ik me ook minder fijn.

Neem af en toe een pauze

Het is super als je lang achter elkaar kunt werken, maar sla niet door. Neem af en toe een pauze om even tot rust te komen. Na je pauze zal je merken dat je weer helder kunt denken en dat je een hele andere kijk hebt op dingen. Je kunt effectiever werken én uiteindelijk meer werk gedaan krijgen!

Eet goed

Dit is heel erg belangrijk! Let goed op je voeding. Zorg dat je ’s ochtends goed ontbijt voordat je achter je computer kruipt. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en het zorgt ervoor dat je lichaam goed op gang kan komen. Verder moet je natuurlijk ook tijd maken voor een goede lunch. Maak een goede maaltijd voor jezelf als je pauze hebt, kom even tot rust en geniet van je eten. Daarna kun je weer aan de bak!

Word geen kluizenaar

Thuiswerken is heerlijk. Ik kan het beamen! Het grote gevaar is alleen dat je misschien te weinig buiten komt. Word geen kluizenaar en ga af en toe eens naar buiten. Plan zakelijke afspraken buiten de deur, regel lunchafspraken bij leuke restaurantjes of ga eens een lekker stuk wandelen. Frisse lucht is goed voor je! En last but not least: vergeet je sociale contacten niet te onderhouden. 🙂

Heb jij nog een goede tip? Let me know!

Auteur

Hi! Ik ben Anouk en mijn doel is om jou te helpen met het opzetten van een succesvolle én winstgevende blog. Mijn website staat vol tips die je hierbij kunnen helpen, en ik weet 100% zeker dat het jou ook gaat lukken. Succes en veel leesplezier!

8 reacties

  1. Van zo'n eigen werkplek zou ik beter eens echt werk maken: ik heb boven wel een opgeruimde bureau, maar zit eigenlijk altijd beneden met m'n laptop in de huiskamer. Het feit dat je 'm zo snel mee kan sjouwen zorgt ervoor dat ik die verschillende zaken zoals ontspannen en bloggen en werken niet echt van elkaar meer onderscheid.. Liefs!

    • Herkenbaar! Zo ging het bij mij ook altijd, maar sinds ik echt een fijn plekje heb gemaakt om te werken doe ik dat minder snel. Al verplaats ik 's avonds wel lekker met mijn laptop naar de bank haha. Maar goed, dan mag het ook. 🙂

  2. Goede tips! Ik maak me dus schuldig aan veel van deze dingen, door het niet te doen dus 🙂 Ik heb een fulltime baan, maar in het weekend ben ik vaak lang bezig met mijn blog. Als ik vergeet te eten of last krijg van mijn rug denk ik altijd: ik moet nu écht een pauze gaan inlassen. Maar om één of andere reden is dat dus best lastig. Dan denk ik: nog even dit doen, nog even dat, en voor ik het weet ben ik weer 3 uur verder 😉

  3. Leuk artikel! Die goede bureaustoel is wel belangrijk ja, als je oncomfortabel zit kost dat (ongemerkt) best veel energie en aandacht. Dat is echt een goede investering waard. Wat ik ook wel tof vind is dat muziek kan helpen om productiever te zijn, bij mij maakt dat echt verschil. Ik heb daar zelf een blog over geschreven, dat is wel een leuke aanvulling op dit artikel: https://daniellekelder.nl/muziek-productiviteit

  4. Het lijkt me echt heer-lijk om thuis te werken. Dat is eigenlijk echt mijn droom. Niet extreem netjes te hoeven kleden en gewoon zelf je tijd inplannen!

  5. Ik vind het heerlijk om thuis te werken. Geen afleiding van mijn collega's of de relatiegeschenken die in het rond liggen. Zeker een aanrader. Door middel van deze tips wordt mijn productiviteit nog beter. Vooral het nemen van een pauze moet er nog wat beter inkomen. Bedankt voor de tips!

  6. Het heeft mij erg geholpen om twee hondjes te nemen. Die zorgen er voor dat ik naar buiten moet om ze uit te laten.

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.