Persoonlijke groei

De grootste (blog) fout die ik ooit heb gemaakt

Door 26 augustus 2016 april 16th, 2017 7 reacties

Tijdens de vele jaren dat ik blog heb ik verschillende fouten gemaakt. Grote fouten, kleine fouten en domme fouten. Gelukkig leer je daar heel erg veel van en kom je er over het algemeen beter uit. Er is een fout die met stip op nummer één staat, en die wil ik graag vandaag bespreken. Waarom? Omdat ik hoop dat jij niet dezelfde fout maakt.

Ik wilde groeien met mijn blog!

In 2006 begon ik mijn eerste blog. Het ging over design en ik plaatste er tutorials (grappig genoeg een beetje hetzelfde idee als deze website). In de jaren daarop heb ik nog verschillende blogjes gehad, maar dat was meer vanuit persoonlijke interesse en ik had niet echt de ambitie om er wat mee te doen. In 2012 startte ik een blog over gezondheid, en daar wilde ik graag mee groeien. Helaas heb ik mezelf ongelooflijk in de vingers gesneden door me tegen te laten houden door onzekerheden.

Maar ik liet me tegenhouden door onzekerheden

Ik ben overigens niet echt onzeker aangelegd. Ik ben best zelfverzekerd en durf wel te zeggen dat ik blij ben met mezelf. Er is echter één ding waar wel vaak onzeker over ben en dat is over de dingen die ik maak. Over de teksten die ik schrijf, de tekeningen die ik maak en het werk dat ik aflever naar mijn klanten toe. Ik stop er vaak zo veel tijd, aandacht en liefde in, dat ik wil dat mensen het mooi vinden. Ik wil dat mensen het net zo mooi vinden als ik, en dat kan me af en toe onzeker maken.

Wat als mensen mijn blog lelijk vinden? Wat als ze vinden dat ik slecht schrijf? Wat als mensen het stom vinden wat ik doe? Zucht. Dat is slechts een fractie van de vragen die door mijn hoofd gingen. Hierdoor was ik altijd erg terughoudend in het delen van mijn blog. En dat is zó zonde! Als je het niet deelt, kan het ook niet (echt) goed groeien.

Destijds waren er nog geen blogs over gezondheid, en ik durf te zeggen dat ik één van de eerste was. Als ik had doorgezet, als ik mijn blog had gedeeld en trots was op wat ik deed, dan had het echt fantastisch kunnen groeien. Hoe ik dat weet? Het groeide zelfs zonder promotie! En als ik kijk naar soortelijke blogs die dat wél deden, dan weet ik 100% zeker dat het echt een succes had kunnen zijn. Maar dat gebeurde niet, en dat is mijn eigen schuld.

Wees trots, schaam je niet en doe wat je leuk vindt

Inmiddels weet ik gelukkig wel beter. Ik heb het al meerdere keren gezegd, maar je kunt niet iedereen pleasen. Er zijn altijd wel mensen die het niet leuk vinden wat je doet, en dat is helemaal niet erg. Het hoort erbij! Het heeft daarom ook geen zin om je tegen te laten houden door onzekerheden. Wees trots op wat je doet en schaam je niet.

Trots op Blog Chick!

Sinds ik me realiseer dat ik niet iedereen kan pleasen voel ik me veel beter. Fuck it als iemand het niet leuk vindt wat ik doen, zolang ik er zelf maar van geniet. Op dit moment stop ik al mijn liefde en aandacht in Blog Chick en daar voel ik me goed bij. Deze blog is een weerspiegeling van alles wat ik leuk vind, en ik snap niet waarom ik hier niet eerder mee begonnen ben haha. Vindt iemand mijn blog niet leuk? Dan heb ik daar vrede mee.

Je bezig houden met wat andere van je denken is de grootste tijdsverspilling ooit. Maak niet dezelfde fout als ik en ga voor de volle 100% voor je blog. Het kan je zulke mooie dingen brengen!

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

de grootse blog fout die ik ooit heb gemaakt

7 reacties

 • Sija schreef:

  Wat zonde dat je je tegen liet houden door onzekerheid.. 🙁 Om dat niet meer te doen is een groot leerproces, maar het is het waard.. Ik heb een lange tijd geen facebookpagina durven aanmaken omdat ik bang was wat anderen er van dachten, maar ben blij dat ik het toch heb gedaan en ook al is het iets kleins, het voelt wel als een overwinning haha! Ik vind trouwens dat je super leuk schrijft! 🙂 Liefs, Sija

  • Anouk schreef:

   Ja zonde hè? Ach ik heb er gelukkig wel van geleerd haha. Dat van een Facebookpagina komt me hééél bekend voor, goed dat je het toch hebt gedaan. En dankje!! Heel fijn om te horen. 🙂

 • Sonja schreef:

  Dit vind ik een heel mooi advies:) Ik herken me hier ook héél erg in maar het lukt me ondertussen gelukkig stukje bij beetje steeds beter om ook trots te vertellen over mijn blog!

  • Anouk schreef:

   Het is ook gewoon eigenlijk super stom dat we zo veel bezig zijn met wat andere van ons vinden. Fijn dat je al wel steeds wat zelfverzekerder wordt! Dat mag ook wel, want je hebt een hartstikke mooie blog. 🙂

 • Vivian schreef:

  Dit is inderdaad iets wat heel lastig is: foutjes en onzekerheidjes horen erbij, maar ze kunnen het groeien van je blog zeker in de weg staan als je er te bang voor bent. Mooi hoe je houding nu is!

 • Anita Willems schreef:

  Via Sjoukje van Profbloggers kom ik hier terecht. Ik moet wel glimlachen om je stukje, want het is denk ik voor iedereen wel herkenbaar. Vaak heb je de meeste moeite met het delen / doen van wat je het liefste wilt. Dat vinden we het Allerergste: afgewezen worden op wat wij zelf het belangrijkste vinden. Dus doen we het maar niet :-). Maar ook als iemand ons / wat we maken afwijzen doet dat niets af aan wie we zijn of wat we gemaakt hebben. Dat weet ik van mijn meditatieopleiding.
  Er is een Amerikaanse jongen die 100 dagen afwijzing opgezocht heeft. Daar deed hij verslag van. Heel boeiend. Hij heet Jia Jiang. Staat op youtube als je interesse hebt.
  Groeten Anita
  (ik ga je volgen, dan ben ik een van je volgers uit Groningen :-))

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.