Een blog beginnen

Hosting en domeinnaam eenvoudig uitgelegd

Door 5 oktober 2016 november 2nd, 2018 21 reacties
hosting en domeinnaam eenvoudig uitgelegd

Je hebt ongetwijfeld de woorden hosting en domeinnaam weleens voorbij zien komen. Onder bloggers zijn het veel gebruikte termen, maar weet je eigenlijk wel wat het betekent? Nee? Geeft niks! In dit artikel leg ik beide termen op een eenvoudige manier uit.

Wanneer hosting en domeinnaam nodig?

Wil je een blog maken zonder een gratis platform zoals Blogger of WordPress.com? En met een eigen link? Dan heb je hosting en een domeinnaam nodig. Ik heb hier al een paar keer vragen over gekregen, en ik merk dat deze termen vaak nog onduidelijk zijn. Dat is overigens niet iets waar je je voor hoeft te schamen! Ik hoop dat de onderstaande uitleg wat meer duidelijkheid biedt.

Wat is hosting?

Wanneer je hosting aanschaft huur je eigenlijk een stukje opslag van een computer van het hostingbedrijf. Die computer noemt men een server. Die server staat altijd aan en is verbonden met het internet. Op het stukje server dat je huurt kun je bestanden uploaden, en deze bestanden kun je weer bereiken via het internet. De bestanden op de server kunnen overigens van alles zijn, maar in ons geval (wij bloggers) zijn dat de bestanden die samen een blog vormen.

Wat is een domeinnaam?

Iedere computer die aangesloten is op het internet heeft een nummer (IP-adres) waarmee ze zichtbaar zijn voor andere computers op het internet. Met dit nummer kunnen computers elkaar vinden en identificeren. Het ziet er ongeveer zo uit 123.123.123.12, en iedere computer heeft zijn eigen unieke reeks. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met telefoonnummers.

Als je het IP-adres weet van het stukje server dat je huurt van je hostingbedrijf, kun je de bestanden bereiken die je erop hebt gezet. Maar zo’n IP-adres is een beetje onhandig, en daarom is de domeinnaam geïntroduceerd.

Een domeinnaam is (een deel van) de URL die je intypt in je internet browser (zoals blogchick.nl), en is eigenlijk gewoon een mooi jasje voor een IP-adres. Met andere woorden: ieder domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. Dat maakt het internet een stuk toegankelijker, want als we in plaats van domeinnamen IP-adressen moesten onthouden zouden we knettergek worden.

Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. In het geval van Blog Chick is blogchick de naam en .nl de extensie, en samen vormen ze dus een domeinnaam. Een domeinnaam kun je helemaal zelf verzinnen, mits het nog niet door iemand anders wordt gebruikt. Je bent echter wel beperkt in de keuze van de extensie. De extensie kun je kiezen uit een lijst met beschikbare opties, bijvoorbeeld .nl, .com of .net.

Verband tussen hosting en domeinnaam

Als je hosting en een domeinaam aanschaft kun je deze twee aan elkaar koppelen. De domeinnaam is dan bijvoorbeeld de naam van je website (bijvoorbeeld blogchick.nl), en op je hosting upload je de bestanden die samen je blog vormen (bijvoorbeeld alles wat je op deze website ziet). Als je de domeinnaam vervolgens intypt in je internet browser, wordt je automatisch doorgestuurd naar de bestanden die je op de server hebt gezet. Dit is dus even heel simpel gezegd hoe je websites kunt bereiken. 🙂

Je kunt trouwens ook alleen een domeinnaam kopen en deze koppelen aan een hosting die je niet zelf aanschaft. Bijvoorbeeld aan een blog die je hebt gemaakt bij Blogger of WordPress.com. Als je daar een account aanmaakt krijg je in principe ook een stukje server, alleen dit is dan gratis. Maar het principe met domeinnaam en hosting werkt ook hier hetzelfde.

Waar hosting en domeinnaam aanschaffen?

Er zijn verschillende partijen die dit aanbieden, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Waar je goed op moet letten bij het aanschaffen is de prijs, de opslag (voor het plaatsen van je bestanden) en dataverkeer. Daarnaast raad ik je aan om even op zoek te gaan naar reviews. Sommige hostingpartijen liggen namelijk constant plat, en dat betekent dat je website dan ook niet bereikbaar is.

Zelf host ik trouwens al mijn websites bij DeHeeg (aanrader), maar ook met MijnDomein en Antagonist heb ik goede ervaringen. Qua prijs is vooral MijnDomein een aanrader, zeker voor beginnende bloggers. Voor €39 euro per jaar heb je al een eigen domeinnaam en hosting. Een koopje als je het mij vraagt! Ik wordt hier overigens niet voor betaald hoor haha, ik ben gewoon oprecht enthousiast. Mocht je behoefte hebben aan een artikel met tips voor het aanschaffen van hosting en een domeinnaam, moet je het even laten weten bij de reacties. 🙂

Hopelijk is het zo wat duidelijker! Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. Ik doe mijn best om ze zo goed mogelijk te beantwoorden. En heb je nog een goede tip voor een betrouwbaar hostingbedrijf? Deel het dan hieronder voor andere bezoekers! 

21 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.