Statistieken

(not provided) zoekwoorden in Google Analytics achterhalen

Door 29 augustus 2016 april 16th, 2017 15 reacties
not provided achterhalen Google Analytics

Met behulp van Google Analytics kun je zien met welke zoekwoorden bezoekers op je blog zijn gekomen. Enorm handig, want zo kun je goed bijhouden met welke zoekwoorden je blog goed scoort in zoekmachines. Er is echter één probleempje, en dat is dat Google Analytics niet alles laat zien. Een groot deel van de zoekwoorden wordt namelijk geschaard onder (not provided). Gelukkig kun je achterhalen welke zoekwoorden dat zijn!

Wat is (not provided)?

Sinds een paar jaar maakt Google gebruik van een beveiligde variant van de zoekmachine (te herkennen aan https ipv. http). Als je bent ingelogd met je Google account maak je hier automatisch gebruik van. Alle zoekopdrachten via de beveiligde variant van Google worden afgeschermd in Google Analytics en worden geschaard onder (not provided).

google-analytics-not-provided-achterhalen (5)
Op zich niet zo’n probleem zou je denken, maar tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van de beveiligde verbinding waardoor bijna alle zoekopdrachten worden afgeschermd. Op één van mijn websites is zelfs 92% (not provided). Met andere woorden: daar heb je dus geen fuck aan.

Waarom Google dit doet? Ze zeggen dat dit te maken heeft met de privacy van de gebruikers. Raar verhaal als je het mij vraagt, want via andere wegen kun je de zoekopdrachten gewoon achterhalen. Via Google zelf nota bene!

(not provided) achterhalen met Google Webmasters Tools

Je kunt de zoekwoorden op verschillende manieren achterhalen, maar de makkelijkste manier vind ik via Google Webmasters Tools. Blog Chick is nog relatief nieuw en heb ik gisteren pas toegevoegd aan deze service. Ik heb er gelijk wat screenshots van gemaakt zodat ik dit artikel kon schrijven. Wil jij ook je blog toevoegen aan Google Webmaster Tools? Dan kun je de volgende stappen volgen.

google-analytics-not-provided-achterhalen (4)

Open Google Webmasters Tools. Zorg dat je ingelogd bent met het account dat je ook hebt gekoppeld aan Google Analytics. Klik vervolgens op de rode knop met EEN PROPERTY TOEVOEGEN. Vul de URL van je website in en klik op Toevoegen.

google-analytics-not-provided-achterhalen (6)

Nu moet je bewijzen dat de ingevoerde domeinnaam van jou is. Standaard kun je dat doen door een HTML bestand te uploaden naar de server van je website. Geen idee hoe je dat moet doen? Dan zijn er ook alternatieve methoden beschikbaar. Aangezien je gebruik maakt van Google Analytics lijkt deze optie mij het best. Selecteer deze en klik op de rode knop met VERIFIËREN.

google-analytics-not-provided-achterhalen (3)

Gelukt!

google-analytics-not-provided-achterhalen (2)

Als je nu terug gaat naar het Google Webmasters Tools overzicht zie je dat je blog is toegevoegd. Klik op de link van je blog. Nu opent zich het bovenstaande menu. Klik in het linker menu op Zoekverkeer en vervolgens op Zoekanalyse. Hier kun je nu voortaan alle zoekopdrachten vinden! Je moet alleen even geduld hebben als je je blog net hebt toegevoegd, want het duurt even voordat Google alles heeft verwerkt.

That’s it! Houd er wel rekening mee dat dit niet met terugwerkende kracht werkt. Alleen de zoekopdrachten na het toevoegen van je blog aan Google Webmasters Tools worden opgeslagen. Desalniettemin is dit zeker de moeite waard. Succes!

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

bron afbeelding

not provided zoekwoorden in google analytics achterhalen

15 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.