Themeforest is een goudmijn aan mooie WordPress themes, maar niet iedere theme is even goed. Ik heb al veel themes op Themeforest aangeschaft, en ik weet inmiddels goed waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen. Vandaag deel ik mijn tips met je! 

Wat is ThemeForest?

ThemeForest* is een online marktplaats waar je onder andere themes voor WordPress kan kopen. De prijs voor de themes ligt gemiddeld tussen de 39 en 64 dollar. De themes worden door verschillende designers en programmeurs gemaakt en worden voordat ze online komen door ThemeForest gecontroleerd en getest. Omdat iedere theme wordt gecontroleerd, ligt de kwaliteit van de themes behoorlijk hoog. Toch kan het voorkomen dat sommige themes (kleine) foutjes bevatten, die uiteindelijk nadelig kunnen zijn voor je blog.

Ik ben inmiddels al drie jaar lid van ThemeForest, en heb al behoorlijk wat themes aangeschaft. In die tijd is het een enkele keer voorgekomen dat ik een miskoop heb gedaan. Of naja.. voor mijn gevoel dan. Behoorlijk zonde van m’n geld! Door deze miskopen ben ik erg alert geworden, en heb ik voor mezelf een aantal punten opgesteld die kunnen voorkomen dat ik een miskoop doe.

* Dit is een affiliate link. Als je via deze link een product aanschaft op ThemeForest, ontvang ik een percentage van de opbrengst. Het kost jou niks extra’s, en je helpt mij er een handje mee. 🙂

Wat zijn je eisen en wensen?

Stel voordat je gaat zoeken een lijstje samen met eisen waaraan een theme moet voldoen. Zo kun je gerichter op zoek gaan, en voorkom je dat je uiteindelijk een theme koopt zonder de functionaliteiten waarnaar je op zoek bent. Voor ons bloggers is het sowieso erg belangrijk dat het bloggedeelte er perfect uitziet en goed werkt. Een ander dingetje waar je rekening mee moet houden is het aantal opties van een theme. Heb je ervaring met themes en eventueel ook met HTML en CSS? Dan heb je waarschijnlijk ook behoefte aan meer opties en vrijheid. Heb je nog geen ervaring? Dan is het waarschijnlijk beter als je voor een theme gaat die straight forward is en niet te veel poespas heeft.

tips-aanschaffen-wordpress-theme-themeforest-3

Hoe werkt het?

Eigenlijk gewoon zoals iedere andere webshop. Je kiest een mooie theme uit, je bekijkt de opties en als het je bevalt kun je het kopen. Om naar de WordPress themes voor bloggers te gaan klik je in het menu op ‘WordPress’ en vervolgens op ‘Blog/Magazine’. Aan de hand van je eisen kun je al een aantal themes wegfilteren, bijvoorbeeld door in het linker menu tags te kiezen die bij jouw wensen passen.

tips-aanschaffen-wordpress-theme-themeforest-1

Als je met je cursor op het plaatje van een theme gaat staan, opent zich een preview. Vaak kun je aan de hand van die preview al goed inschatten of een theme iets is. Als het je wat lijkt kun je op het plaatje of op de titel van een theme klikken om een overzicht met meer informatie te openen.

tips-aanschaffen-wordpress-theme-themeforest-2

Op deze pagina vind je vaak een erg uitgebreid overzicht van alle functionaliteiten van een theme. Lees dit goed door! En bekijk sowieso even de ‘Live Preview’ om de theme in actie te zien. Overtuigd? Klik dan op ‘Add to Cart’ en reken af. Houd er wel rekening mee dat dit geen Nederlandse shop is, en je dus ook niet met iDeal kunt betalen. Gelukkig kan het wel via PayPal of creditcard.

tips-aanschaffen-wordpress-theme-themeforest-4

Punten waar je goed op moet letten

De prijs

De prijs is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar het zegt ook iets over de functionaliteiten van een theme. Hoe duurder de theme, hoe beter het (meestal) in elkaar zit en hoe meer opties het heeft. Al kan je er wel gewoon vanuit gaan dat iedere theme wel prima in elkaar zit.

Verschijningsdatum & updates

Wat ik zelf heb ondervonden is dat themes die net nieuw zijn vaak nog foutjes bevatten. Deze foutjes, bugs genoemd, zijn vaak niet heel groot, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat sommige dingen niet goed werken. Erg vervelend kan ik je vertellen. Daarom raad ik het af om themes te kopen die net nieuw op ThemeForest staan. Die foutjes worden er overigens vanzelf wel uitgehaald hoor, maar dat duurt vaak even. Soms een paar dagen, maar soms kan het ook weken duren. Het zou zuur zijn als je een theme hebt gekocht die je niet meteen kan gebruiken. Wacht daarom eerst even een paar weken met nieuwe themes.

Daarnaast is het ook belangrijk dat themes regelmatig worden geüpdatet. Er komen bijvoorbeeld regelmatig nieuwe versies van WordPress uit, en als je theme niet gemaakt is voor die versie kan dat weer voor problemen zorgen. Als een theme weinig wordt geüpdatet betekent dat niet per definitie dat het niet goed is, maar het is wel iets wat je alert moet maken.

Reviews & sales

Uiteraard kun je ook reviews lezen van mensen die de theme hebben gekocht. Op de pagina met reviews kun je ook zien wie de theme wel of niet heeft gekocht. Zie je veel geklaag? Veel vragen? Dan kan dat een teken zijn dat deze theme niet helemaal in orde is. Ik raad je daarom ook aan om de reviews even goed door te lezen. Daarnaast kun je ook even kijken of de auteur van de theme een beetje snel reageert op vragen. Als iets irritant is dan is het wel een auteur waar je niet terecht kunt voor vragen. Je kunt ook zien hoe vaak een theme al gekocht is. Dit kan ook een goede indicatie zijn van de kwaliteit van een theme. Heeft een theme veel sales? Dan kan dat erop duiden dat mensen tevreden zijn en het een goede theme is. 🙂

SEO-vriendelijk?

WordPress is van zichzelf al goed voor SEO, maar een theme kan een groot verschil maken. Als een theme geoptimaliseerd is voor zoekmachines dan staat het er altijd wel bij. Kun je het niet vinden? Dan is het waarschijnlijk niet geoptimaliseerd en is deze theme misschien niet zo’n goede keuze.

De demo

Via de ‘Live Preview’ kun je de theme in actie zien. Dat is natuurlijk dé manier om erachter te komen of de theme iets is of niet. Het beste is om gewoon even alle pagina’s langs te gaan en te kijken hoe het er allemaal uitziet en werkt. Kom je in de demo foutjes tegen? Of zie je dingen die je niet mooi vindt? Dan is dit misschien niet de theme die je zoekt.

Succes!

Hopelijk kun je hier wat mee! Als je rekening houdt met deze puntjes doe je niet zo snel een misskoop. Maar goed, die kans is op zich niet zo heel groot. Al weet je natuurlijk pas echt of een theme iets is als je het hebt gekocht. 🙂

Heb jij jouw theme ook via ThemeForest? Zo ja, welke? En ben je daar tevreden over? Ik de mijne uiteraard via ThemeForest en ik gebruik Avada. En dat is een dikke vette aanrader trouwens haha!:D

bron afbeelding
Auteur

Hi! Ik ben Anouk en mijn doel is om jou te helpen met het opzetten van een succesvolle én winstgevende blog. Mijn website staat vol tips die je hierbij kunnen helpen, en ik weet 100% zeker dat het jou ook gaat lukken. Succes en veel leesplezier!

6 reacties

  1. Leuke website! Ik heb zelf nog een gratis theme, maar denk er wel over om een theme te kopen. Alleen al om zo'n leuke Instagram rand onderaan mijn blog te krijgen!

  2. Ik heb ook een gratis theme, en wil eigenlijk wel naar een betaalde met meer mogelijkheden, maar dan wil ik niet dat mijn site er ineens compleet anders uitziet. Daar moet ik dus nog wel even tijd insteken, om goed te zoeken naar iets dat op mijn huidige lijkt, maar wel veel handiger is.

  3. Ik heb hier al zó veel mooie themes gezien, maar ik ben dus inderdaad bang dat ze uiteindelijk tegen gaan vallen. Kun je bijvoorbeeld altijd een lettertype en verschillende kleuren wijzigen? Dat zijn vaak dingen die ik niet tegen kom bij de omschrijving.. En dan begin ik weer te twijfelen!!

  4. Een beetje late reactie maar tijdens mijn speurtocht naar Envato problemen kwam ik dit tegen.
    Ik ben zéér ontevreden over Envato. Ik heb mijn eerste thema hier gekocht, zag er goed uit maar er zitten een paar bugs in. De maker reageerde eerst na 1 week op mijn eerste probleem maar nu wacht ik inmiddels al vijf weken op andere problemen. Envato gaat hier ook absoluut niet goed mee om en biedt aan om het geld terug te storten. Dat is zuur natuurlijk, hier zit al weken en weken werk in. Kortom mijn eerste en laatste keer voor Envato.

    • Hi Johan! Balen dat je een vervelende ervaring hebt met het kopen van een thema. Zo te horen ligt dit probleem echter voornamelijk bij de maker van het thema en niet bij Envato. De tips in dit artikel zijn dan ook bedoeld om problemen zoals de jouwe te voorkomen. Mijn advies: kijk altijd eerst goed naar de reviews, sales en comments. Daaruit kun je vaak achterhalen of je snel met je vragen terecht kan indien er iets mis is met het thema. Helaas kun jij nu niks meer doen aan de situatie. Als ik eerlijk ben vind ik het wel netjes dat Envato aanbiedt om het geld terug te storten. Heel veel meer kunnen zij niet doen, dus in mijn optiek gaan zij wel goed met de situatie om. Desalniettemin een vervelende situatie waar je inzit. Succes, en hopelijk komt er nog een oplossing voor je probleem.

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.