Wanneer ben je tevreden met het aantal bezoekers op je blog? Wanneer ben je tevreden met de foto’s die je maakt? En wanneer ben je nou echt gelukkig? Ik kan me voorstellen dat die vragen voor jou lastig te beantwoorden zijn. Daarom wil ik daar graag wat meer over vertellen.

Nooit genoeg

Het valt me steeds meer op dat mensen vaak niet tevreden zijn met wat ze doen, wie ze zijn en/of wat ze hebben. Dat merk ik ook bij mezelf, en bij sommige van jullie. We willen als maar meer en beter. Maar waarom? Kunnen we niet gewoon tevreden zijn met wat we hebben?

Nou vind ik het niet per se slecht als je streeft naar meer en beter. Je mag bijvoorbeeld best ontevreden zijn met je bezoekersaantallen en streven naar meer. Dat verlangen kan een enorme kracht en doorzettingsvermogen geven, en kan ervoor zorgen dat je je doelen bereikt. Dat is dus alleen maar goed! Maar ik heb wel één vraag voor je. Wanneer ben je dan wél tevreden?

Alles went

In juni 2013 verhuisde ik (samen met mijn vriend) van een kleine studentenkamer naar een zelfstandige woning. Deze woning was zeker 5 keer zo groot als mijn studentenkamer, en ik hoefde niks te delen. Het was mijn eigen plekje, ik had zeeën van ruimte en ik kon mijn geluk niet op. Twee jaar later had ik een hekel aan precies datzelfde huis.

Het is gek hoe iets wat je eerst heel erg blij maakte, al snel normaal wordt en uiteindelijk een gevoel van onvrede oproept. Ik denk dat iedereen dat wel herkent. Denk bijvoorbeeld aan die nieuwe telefoon die je mag uitzoeken als je telefoonabonnement afloopt. In het begin vind je het fantastisch, maar na een tijdje kan je niet wachten tot je weer een nieuwe mag uitzoeken.

Hoe mooi je spullen ook zijn, hoe fijn je huis ook is, hoeveel bezoekers je ook krijgt op je blog: alles went. En uiteindelijk wil je steeds meer en beter, omdat je de lat blijft verschuiven.

Hoe word je tevreden?

Laten we even teruggaan naar dat huis. In die drie jaar tijd dat ik in dat huis heb gewoond is er niks aan de situatie veranderd. Toch vond ik de ruimte, die eerst zo intens groot voelde, ineens veel te klein. Dat lag niet aan het huis, maar aan mij. Het huis wende en ik verschoof de lat.

Dat ik meer wilde is op zich niet zo’n probleem, maar ik merkte dat ik me er rot door ging voelen. En daar gaat het mis. Ik was niet meer tevreden met wat ik had en dat voelde onwijs vervelend. Daarnaast was het heel vermoeiend om altijd maar meer en beter te willen. In zo’n geval is er maar één oplossing: dankbaarheid.

We leven verdorie in een van de welvarendste landen ter wereld, en toch zijn heel veel mensen hier ontevreden. Zoals ik destijds. Met een fucking huis. Vergeleken mijn medestudenten had ik zeeën van ruimte. En buiten dat moest ik sowieso dankbaar zijn dat ik überhaupt een dak boven mijn hoofd had. Er zijn namelijk miljoenen mensen die daar een moord voor zouden plegen. Pas toen ik me dat realiseerde (en dat duurde even), werd ik dankbaar voor wat ik had en kwam langzaamaan die tevredenheid terug.

Is ontevredenheid dan slecht?

Zoals ik al zei is het niet per se slecht om niet tevreden te zijn. Het wordt pas slecht als je je er slecht van gaat voelen. Let me explain. Stel je hebt op dit moment 5.000 unieke bezoekers per maand, en je wilt er graag 10.000. Dan ben je blijkbaar niet tevreden met die 5.000 unieke bezoekers die je nu hebt, want je wilt meer. Dat is prima.

Maar.. wat voel je als je denkt aan die 5.000 unieke bezoekers die je nu hebt? Voel je je dankbaar? Of krijg je dat vervelende ‘niet-genoeg-gevoel’? In  dat laatste geval is ontevredenheid slecht. Waarom? Ten eerste omdat je je er rot door voelt natuurlijk. Ten tweede omdat ik denk dat je datzelfde gevoel ook hebt als je de 10.000 unieke bezoekers haalt. In het begin zal je ongetwijfeld blij zijn, maar waarschijnlijk wil je snel meer.

Dankbaarheid brengt je verder

Ik geloof dat je pas écht kunt groeien als je dankbaar bent. Dat is misschien een hele zweverige overtuiging (meer law of attraction aanhangers hier? :-)), maar dat is wat ik zelf ervaar. Zo ook met dat huis. Ik was bijvoorbeeld al een maanden op zoek naar een nieuwe woning, maar niks was geschikt of we werden uitgeloot. Pas toen ik me weer dankbaar voelde voor mijn oude huis vond ik (vrij snel) mijn huidige woning. Call me crazy, maar ik geloof dat het met elkaar te maken heeft.

Inmiddels woon ik een jaar in mijn nieuwe woning. Het is een plek waar ik me goed voel, en waarvan ik zeker weet dat ik er nog lang niet op uitgekeken ben. Natuurlijk zijn er wel dingen die beter kunnen. Een nieuwe keuken zou bijvoorbeeld welkom zijn, maar dat maakt me niet minder dankbaar voor mijn huidige keuken. Sinds ik veel meer zo ben gaan denken, en meer stilsta bij wat ik heb en dankbaar ben, merk ik echt verschil. Ik voel me beter, en ik merk dat er veel mooiere dingen op mijn pad komen. Dat gun ik jou ook.

Sorry voor het ietwat warrige artikel, maar ik wilde dit graag kwijt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en dat je anders aankijkt tegen (bijvoorbeeld) het krijgen van meer bezoekers. Sta eens vaker stil bij wat je hebt. Meer is niet altijd beter. Niet voor je blog, en niet voor jouw gevoel. 

Afbeelding: BigStock

Auteur

Hi! Ik ben Anouk en mijn doel is om jou te helpen met het opzetten van een succesvolle én winstgevende blog. Mijn website staat vol tips die je hierbij kunnen helpen, en ik weet 100% zeker dat het jou ook gaat lukken. Succes en veel leesplezier!

7 reacties

  1. Helemaal mee eens! Dankbaarheid is de sleutel tot tevreden zijn. Of één van de sleutels in ieder geval. Toen in emigreerde ging ik van een huis van 120 m2 naar een appartementje van 58 m2 in Bogotá. Maar tevreden dat ik nu ben! Om maar even bij het vergelijken met een huis te blijven 😉 Wees dankbaar voor wat je hebt, bezoekersaantallen of wat dan ook, dan komt alles goed 🙂

  2. Mooi geschreven! Dat is ook de reden waarom ik klein probeer te denken met mijn blog: ik ben intens blij met elke reactie, met woorden van iemand die echt iets heeft aan wat ik heb geschreven en met een gevoel van trots dat ik bij mezelf bespeur als ik mooie blogfoto's heb weten te maken of een stuk heb geschreven waar ik echt trots op en tevreden mee heb. Mijn blog maakt mij NU gelukkig en daarom vind ik het zo fijn om ermee bezig te zijn: niet omdat ik grootse doelen heb die ik wil bereiken maar gewoon omdat ik mijn best doe om er iets van te maken waar ik trots op ben. En dan komt de groei vanzelf, want op die manier groeit mijn blog met mij mee en dat is het fijnste!

  3. Wat een mooi artikel! En zeker goed om hier eens bij stil te staan, want dat blij zijn met wat je hebt kan best moeilijk zijn maar daardoor niet minder de moeite waard. En wat een mooi en goed voorbeeld jouw huizen verhaal! Goed dat je uiteindelijk iets hebt gevonden maar dat je nu ook groot en deels de oorzaak weet van die gevoelens:)

  4. Wat een mooi artikel!! Ik zie zelf altijd punten ter verbetering (ook bij mezelf als persoon), maar ik ben zeker wel dankbaar voor het nu!

  5. Ik vind dit echt een prachtig artikel. Ik ervaar het bloggen als een pleziertje voor mezelf. Ik vind het heerlijk om te schrijven, aan mooie (waar ik blij van word) artikelen te werken en bijpassende foto's te maken. Ik geniet net zo van het proces als de groei die mijn blog maakt. Ik ben vooral heel enthousiast over mijn eigen ontwikkeling en ik denk dat dat heel goed is. Stilstaan bij het proces en genieten van het 'nu'. Ik ben overigens ook fan van de Law of Attraction 😉

  6. Een heel mooi en inspirerend artikel. Bloggen is voor mij genieten van het schrijven en het fotograferen en ben ontzettend blij met elke reactie die ik mag ontvangen. Ik leer ontzettend veel op het gebied van bloggen, de technische kant van een website hebben en van nog zoveel meer!

  7. Jaaa, ik hou van the Law of Attraction! Sinds ik daar 4 weken terug over schreef, heb ik zoveel 'grote' dingen bereikt met mijn blog – juist weer door die aantrekkingskracht. Misschien schrijf ik daar nog wel een keer over op m'n blog 🙂

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.