SEO

Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Door 26 februari 2016 april 16th, 2017 13 reacties

De term SEO heb je ongetwijfeld al vaak voorbij zien komen en het zal ook nog heel vaak terug komen in mijn artikelen. Het lijkt me dan ook een goed idee om eens een artikel te wijden aan dit onderwerp.

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van search engine optimazation. Of zoals we in het Nederlands zeggen: zoekmachine optimalisatie. Met SEO wordt het optimaliseren van websites bedoeld waardoor ze beter scoren in zoekmachines. Zo zal een website die goed geoptimaliseerd is al snel als een van de eerste verschijnen tussen de zoekresultaten in zoekmachines als Google.

Waarom is SEO belangrijk?

Meer dan de helft van de internetgebruikers start een zoektocht met behulp van een zoekmachine. Als jouw website tussen een van de eerste zoekresultaten verschijnt is de kans groot dat de gebruiker naar jouw site gaat. Dat is ook het doel SEO: het genereren van verkeer naar je website.

Hoe beter je website geoptimaliseerd is, hoe meer bezoekers hun weg zullen vinden naar jouw site. En dat is precies wat je wilt. Toch? Zo is bijvoorbeeld zo’n 75% van de bezoekers op mijn blog VitaNouk afkomstig van Google. Met andere woorden: als mijn website niet geoptimaliseerd was had ik ongetwijfeld veel minder bezoekers!

Hoe werkt SEO?

Zoekmachines proberen het web in kaart te brengen met behulp van crawlers of bots. Deze programma’s bezoeken websites om ze vervolgens te indexeren en in de zoekmachine te plaatsen. Of jouw website hoog of laag tussen de zoekresultaten komt te staan bepaalt een geheime formule.

Vroeger hing dat af van het gebruik van keywords op een website. Hoe vaker een keyword op een website voor kwam, hoe groter de kans was dat de website goed scoorde. Tegenwoordig is het véél ingewikkelder. Zo hangt het onder andere af van je content, keywords, linkjes, PageRank en nog veel meer. Hoe het precies werkt kunnen slechts enkele mensen je vertellen.

Is SEO moeilijk?

Dat valt gelukkig best mee! Het vergt alleen wat tijd en aandacht. Vaak wordt er heel vaag gedaan over SEO en er wordt zelfs heel veel geld gevraagd door zogenoemde ‘SEO experts’ voor het laten optimaliseren van websites. Gelukkig kun je dat ook voor een groot deel ook heel goed zelf doen. De simpelste manier om je website te optimaliseren is het regelmatig leveren van goede content.

Verder zijn er ook verschillende (‘illegale’) trucjes die je kunt toepassen, maar deze werken steeds minder goed. Google is niet gek! Als je de zoekresultaten probeert te manipuleren zullen ze je op de blacklist zetten. Het gevolg? Je website is niet meer te vinden in de zoekmachine. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Het verschil tussen SEO en SEA

SEO = Search Engine Optimazation
SEA = Search Enginge Advertisement

Naast SEO is er ook nog een andere manier waarop je ‘hoog’ in Google kunt komen: door te betalen.  Zo kun je bij Google Adwords-advertenties zelf een bedrag instellen dat je over hebt voor een klik. Hoe hoger dit bedrag is, hoe groter de kans dat je advertentie regelmatig wordt getoond. Gelukkig wordt altijd goed aangegeven welke resultaten advertenties zijn en welke niet.

seo-vs-sea1

Hierboven zie je een screenshot van mijn zoekopdracht ‘seo amsterdam’. In de rode vlakken staan de betaalde zoekresultaten en in het groene vlak de zoekresultaten die gratis tot stand zijn gekomen. Zoals je kunt zien staat er bij de betaalde zoekresultaten duidelijk bij dat het om advertenties gaat.

SEO richt zich enkel en alleen op het gratis hoog komen in de zoekresultaten. Het schijnt overigens dat het overgrote deel van de zoekmachinegebruikers de advertenties overslaat en klikt op de organische zoekresultaten in het groene vlak. De kans is namelijk veel groter dat die websites beter aansluiten bij de zoektermen.

Hoe krijg ik mijn blog hoog in Google?

Blogs hebben een groot voordeel ten opzichte van ‘normale’ sites, omdat ze regelmatig aangevuld worden met nieuwe content. Daar zijn zoekmachines gek op! Probeer goede artikelen te schrijven met passende titels en je komt al een heel eind.

Wat je verder allemaal kunt doen om je blog te optimaliseren zal ik in een apart artikel behandelen. Als je niet kunt wachten dan raad ik je aan om alvast de plugin WordPress SEO van Yoast te downloaden voor WordPress. Succes!

Heb jij enig idee hoeveel bezoekers jouw blog te danken heeft aan zoekmachines?

13 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.