SEO

Zo kun je afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines

Door 11 oktober 2016 april 16th, 2017 14 reacties
afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines

De meeste bloggers steken veel tijd en aandacht in de afbeeldingen op hun blog, maar vergeten de afbeeldingen te optimaliseren voor zoekmachines. Zo zonde! Als je hier namelijk tijd aan besteed, kan het ervoor zorgen dat je blog beter scoort in Google. Dat is natuurlijk wat we willen!

1. Verklein je afbeeldingen

De meeste foto’s zijn duizenden pixels lang en breed. Dat is fijn als je ze wilt bewerken, maar als je ze vervolgens wilt uploaden naar je blog moet je ze echt eerst even verkleinen. Grote afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat je blog langzaam laadt. Dat kan Google niet waarderen, en zet de websites die langzaam laden lager tussen de zoekresultaten. Oeps! Daarnaast kan een verkeerd bestandsformaat ook roet in het eten gooien. Als je benieuwd bent hoe snel jouw website laadt, kun je dat onderzoeken met een website speed test.

Het ideale formaat ligt aan de lay-out van je blog. Kijk in welk formaat de afbeeldingen uiteindelijk op je blog verschijnen, en verklein voortaan je afbeeldingen naar dat formaat voordat je ze upload. Meestal zal dit rond de 500 à 800 pixels breed zijn. Die van mij upload ik altijd net even wat groter dan nodig is voor mijn lay-out, gewoon voor het geval ik ooit wil wisselen van theme.

2. Verander de naam van je afbeeldingen

Als je een foto van je camera haalt heeft het meestal een naam wat lijkt op DSC04125.jpg. Prima, maar niet als je de afbeelding op je blog wilt gebruiken. Google bepaalt de waarde van je blog namelijk niet alleen aan de tekst op je blog, maar ook aan de hand van de afbeeldingen. Verander dus eerst even de naam van je afbeeldingen voordat je ze uploadt, en laat in de naam het keyword dat je in het artikel gebruikt terugkomen.

Wist je trouwens dat je op Windows computers meerdere bestanden tegelijkertijd kunt hernoemen? Zet alle foto’s die je op je blog wilt zetten in een mapje. Selecteer ze allemaal (ctrl + A) en druk op je toetsenbord op de ‘F2’ knop. Als je nu een nieuwe naam intypt, en daarna op enter drukt, zul je zien dat alle afbeeldingen dezelfde naam hebben gekregen met ieder een ander nummertje.

3. Voeg een alt-tekst toe

Een alt-tekst kun je zien als een soort label dat je aan een afbeelding kunt geven. Dit label zie je bijvoorbeeld wanneer je met je muis boven een afbeelding gaat staat. Google vindt het belangrijk dat je de juiste alt tags gebruikt, want deze alt tags helpen Google namelijk te begrijpen wat op de afbeelding staat. Als je bijvoorbeeld schrijft over een spijkerbroek zet dan het woord ‘spijkerbroek’ in je alt-tekst. Hoe specifieker, hoe beter!

afbeeldingen-optimaliseren-voor-zoekmachines

In WordPress kun je een alt-tekst toevoegen als je een afbeelding uploadt. Hoe dit precies zit op andere platformen weet ik niet precies, maar als het goed is heb je wel de optie om een alt-tekst toe te voegen.

Maar ik heb veeel te veel afbeeldingen!

Als je al wat langer blogt is de kans groot dat je al enorm veel afbeeldingen hebt geüpload. Je zou ze allemaal kunnen nalopen en ze vervolgens kunnen optimaliseren, maar dat is een behoorlijke kut klus. Ik zou eerst even kijken welke artikelen het best worden gelezen op je blog, en dan beginnen met de afbeeldingen in die artikelen. Daarna zou je iedere week een paar afbeeldingen kunnen optimaliseren, en verwijder gelijk de afbeeldingen die je niet meer gebruikt. En dan kun je vanaf nu natuurlijk gewoon meteen afbeeldingen optimaliseren als je ze uploadt.

Succes!

bron afbeelding

14 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.