Doelen & Succes

Zo stel je goede doelen die haalbaar zijn

Door 4 september 2016 april 16th, 2017 17 reacties
zo stel je goede en duidelijke doelen die haalbaar zijn

Wil je succes met bloggen? Dan moet je doelen stellen. Dat klinkt heel simpel, maar in de praktijk valt het vaak vies tegen. Ben jij klaar met het stellen van doelen die je toch nooit behaalt? Mooi, dan is dit artikel voor jou. Vandaag deel ik een manier waarop je goede doelen kunt stellen die je ook daadwerkelijk kunt behalen.  

Waarom doelen stellen?

We hebben allemaal wensen en als je deze wensen wilt vervullen moet je een plan maken. Waarom? Omdat niks in het leven zomaar komt aanwaaien. Als je iets wilt bereiken moet je daarvoor werken en dat gaat het best aan de hand van een plan. Maar voordat je een goed plan kunt maken moet je doelen stellen.

Doelen worden namelijk gebruikt om de richting en het resultaat van tevoren vast te leggen. Of beter gezegd: te bepalen. Ik geloof heilig dat we een groot deel van het verloop van ons leven in eigen hand hebben. Jij bepaalt zelf wat je doet en hoe je reageert in situaties. Dat alles bepaalt uiteindelijk de loop van je leven.

Goed. Terug naar het bloggen! Het is namelijk niet mijn bedoeling om hier een zweverig artikel van te maken. In het artikel dat ik schreef over succes liet ik al weten waarom het belangrijk is dat je succes voor jezelf definieert. Als je dat nog niet hebt gedaan raad ik je aan om dat eerst even te lezen, want aan de hand van dat artikel wordt voor jou duidelijk wat de basis is van jouw doelen.

Hoe stel je goede doelen?

Een goed doel is duidelijk. Er zijn verschillende manieren waarop je een duidelijk doel kunt formuleren, maar zelf ben ik fan van het SMART-principe. Aan de hand van dit principe kun je concrete doelen stellen die haalbaar zijn.

SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Aan de hand van deze punten kun je beginnen met het formuleren van je doelen.

1. Specifiek

Het moet duidelijk zijn WAT je precies wilt bereiken. Hoe specifieker je doel, hoe groter de kans is dat je het zal bereiken. Wil je meer bezoekers op je website? Dan is ‘meer bezoekers’ geen goed en specifiek doel. In het geval van bezoekers zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

  • Wat bedoel je met bezoekers?
  • Wie zijn jouw ideale bezoekers?
  • Wat bedoel je met ‘meer’?

Een specifiek doel zou vervolgens kunnen zijn
‘Ik wil per maand 2500 unieke bezoekers op mijn blog hebben. Mijn ideale bezoeker is een vrouw in de leeftijdscategorie 20 – 30 en heeft interesse in duurzame kleding.’

2. Meetbaar

Vraag jezelf af hoe je kunt weten wanneer je doel bereikt is. Hoe kun je dat meten of controleren? In het geval van meer bezoekers is dat gelukkig makkelijk. Je kunt je bezoekers immers tellen.

Je zou kunnen stellen
‘Op dit moment heeft mijn blog 1500 unieke bezoekers per maand en ik wil 2500 unieke bezoekers per maand.’

Nu is je doel meetbaar! Je weet nu wat je bedoelt met ‘meer’ bezoekers, namelijk 1000 extra bezoekers. Is je doel meer een gevoelskwestie? Probeer er dan een cijfer of percentage aan te koppelen. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind de kwaliteit van de teksten op mijn blog op dit moment een 6, maar ik wil dat het een 8 wordt.’

3. Acceptabel

Doelen moeten acceptabel zijn voor jezelf. Met andere woorden: je moet er zelf achter staan. Daarom is het ook belangrijk dat je zelf je doelen stelt en niet iemand anders. Blog je niet in je eentje? Zorg dan dat iedereen het doel wil oppakken: er moet draagvlak zijn voor het doel. Alleen als iedereen het er mee eens is wordt het doel acceptabel en is de kans op succes groter.

4. Realistisch

Is het doel haalbaar? Je kunt wel 100.000 unieke bezoekers per dag willen op je website, maar je snapt zelf ook wel dat dit niet echt realistisch. Wees realistisch in het stellen van je doelen. Doe je dat niet? Dan zul je je doelen vast niet halen en dat demotiveert enorm.

Het is echter niet nodig om jezelf in te houden. Dream big! Het is juist leuk als je een uitdaging hebt. Van 500 unieke bezoekers per maand naar 5000 is bijvoorbeeld een realistisch doel. Heb je dit doel uiteindelijk behaald? Dan kun je weer een stapje verder.

5. Tijdsgebonden

Een goed doel heeft sowieso een einddatum. Voor wanneer wil je het resultaat bereikt hebben? Aan het eind van de maand? Binnen drie maanden? Of binnen een jaar? Als je een einddatum hebt dan heb je een punt om naar toe te werken en voorkom je uitstelgedrag. Het is raadzaam om een tijdsbestek te kiezen die niet al te lang duurt. Zelf stel ik graag doelen per maand. Op die manier verlies je veel minder snel je focus en kleine succesjes zijn enorm motiverend!

Hoe ik mijn doelen het liefst stel

Ik stel mijn doelen aan de hand van de bovenstaande punten. Vervolgens noteer ik de doelen en zorg ik dat ik ze iedere dag lees of opnoem in mijn hoofd (aanrader). Het liefst werk ik voor Blog Chick in stapjes van maanden. Iedere maand deel ik mijn statistieken en deel ik mijn doelen voor de komende maand. Per maand kijk ik of ik de doelen heb bereikt. Heb ik een doel niet gehaald? Dan is het tijd voor zelfreflectie. Was ik niet realistisch? Of heb ik niet hard genoeg mijn best gedaan? Door dergelijke (kritische) vragen aan jezelf te stellen kun je uiteindelijk weer betere doelen stellen voor de toekomst.

Doelen voor de langer termijn? Die heb ik voor Blog Chick nog niet heel specifiek. Voor nu heb ik als ‘doel’ om in december rond de 10.000 unieke bezoekers te hebben, maar op dit moment vind ik het nog een beetje lastig inschatten of het ook echt realistisch is. Daarom stel ik liever mijn concrete doelen per maand. Bovendien heb je dan iedere maand iets om naar uit te kijken, en kun je iedere maand de successen vieren en dat motiveert. Benieuwd naar mijn doelen voor september? Je vindt ze in het artikel over het definiëren van succes.

It’s a wrap! Heb je nu even tijd voor jezelf? Pak dan een notitieboekje en probeer je doelen eens te formuleren aan de hand van het SMART-principe. Lees je doelen iedere dag en bewaar ze dicht bij je, zet ze bijvoorbeeld in je mobiel. Wedden dat je ineens veel meer doelen behaalt? Binnenkort komt er ook een artikeltje online met tips hoe je deze doelen kunt omzetten tot een plan. Nog eventjes geduld! 🙂

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

bron afbeelding

zo stel je goede doelen die haalbaar zijn

17 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.