Ondernemen

Zo verloopt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Door 23 september 2016 maart 2nd, 2017 16 reacties
zo verloopt een inschrijving bij de kamer van koophandel

In 2013 schreef ik me voor het eerst in bij de Kamer van Koophandel. De controlfreak in mij wilde alles goed voorbereiden, maar ik had eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. Zit je in hetzelfde schuitje? Dan is dit artikel voor jou bedoeld!

Wanneer blog inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

In dit artikel ga ik ervan uit dat je weet wat de Kamer van Koophandel (KvK) is en wanneer je je moet inschrijven. Heb je geen daar geen idee van? Check dan even het artikel dat ik eerder schreef over wanneer je je blog moet inschrijven bij de KvK. 🙂 Mocht het nog onduidelijk zijn dan kun je genoeg informatie vinden op de website van de KvK. Oh, en je mag mij ook altijd vragen stellen!

Hoe kun je je inschrijven?

Je inschrijving begint eerst online via de website van de KvK. Overigens een erg duidelijke en overzichtelijke website! Daar kan de Belastingdienst nog veel van leren haha.. Maar goed, je begint op deze pagina en krijgt vervolgens een paar vragen die eigenlijk wel voor zich spreken.

 1. Wat wil je inschrijven?
  Bedrijf
 2. Wilt u een nieuw bedrijf inschrijven of een bestaand bedrijf overnemen?
  Nieuw bedrijf
 3. Welke rechtsvorm wilt u inschrijven?
  Voor de meeste bloggers zal dit een Eenmanszaak zijn. Schrijf je je samen met iemand anders in? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een V.O.F.

Vervolgens kom je op een pagina terecht waar duidelijk 4 stappen staan uitgelegd. Eerst moet je even voor jezelf de checklist doorlopen of het überhaupt wel nodig is om je in te schrijven. Zo ja, dan kun je bij stap 2 op de knop met ‘Begin met inschrijven’ klikken.

Je komt dan in een scherm terecht waar je je naam en e-mailadres moet invullen. Als je dat hebt gedaan krijg je een linkje via de mail toegestuurd waarmee je de inschrijving kunt starten. Je vult op dat formulier alvast zo veel mogelijk gegevens in. Dit is bijvoorbeeld de naam van je nieuwe bedrijf, je website, je persoonlijke gegevens en de activiteiten van je bedrijf. Weet je iets niet? Dan kun je het gewoon open laten.

Nadat je het formulier hebt ingevuld en verstuurd, kun je een afspraak maken bij een KvK kantoor bij jou in de buurt. Er zijn 19 kantoren verspreid over heel Nederland, maar het kan dus wel zijn dat je er even een stukkie voor moet rijden.

Help! Een afspraak?!

Don’t worry, het stelt niet zo veel voor. Tijdens de afspraak loop je samen met een medewerker van de KvK het formulier door dat je online hebt ingevuld, en wordt je legitimatie gecontroleerd. Dit is gewoon ter controle. Geen kruisverhoor met allerlei enge en ingewikkelde vragen.

Als alles doorlopen is wordt je inschrijving bevestigd en ben je de trotse bezitter van je eigen bedrijfje. Je moet alleen nog wel even €50 euro aftikken onderweg naar de uitgang, maar dat mag de pret niet drukken lijkt me.

Belangrijk om te weten

 • VERGEET JE ID NIET!
 • Als je jonger bent dan 18 moet je toestemming hebben van een ouder of voogd voordat je je mag inschrijven.
 • De sfeer op het KvK kantoor is heel relaxed. Het is dan ook niet nodig om in je mantelpakje te verschijnen. Een casual kloffie is goed zat.
 • Een inschrijving kost €50 euro, en voor €15 kun je bij je inschrijving een uittreksel aanvragen. Deze heb je soms nodig voor bankzaken e.d. Geen idee of je een uittreksel nodig hebt? Lekker laten zitten dan, want je kunt het altijd later nog online bestellen.
 • De medewerkers van de KvK zijn meer dan bereid om je te helpen en te adviseren. Als je iets niet begrijpt moet je dat gewoon aangeven. Je kunt beter te veel vragen dan te weinig.
 • Je kunt iemand meenemen naar je afspraak als je dat fijn vindt. Dat is absoluut niet raar, en ook nog eens gezellig.

Hopelijk heb je hier iets aan! Mocht iets nog niet helemaal duidelijk zijn, vraag het dan gerust. Ik help je graag. 🙂

bron afbeelding

16 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.